Click or drag to resize

Admin Funkciók

Az adminisztrátori felület az alkalmazás /RGF/Admin útvonalon érhető el. A felületen az entitások beállításait lehet szerkeszteni, illetve az azok alapján megjelenített adatbázis adatokat lehet módosítani.

Entitás beállítások

Alapértelmezett megjelenítés, adminisztrátori felület használata

Opciós beállítások

Az opciós beállításokat futásidőben online felületen lehet paraméterezni, amit a rendszer adatbázisban tárol és azonnal működésbe lép.

Form nézet beállítások

Frissítés EF logikai modell alapján

Oszlopok újraszámozása

Debug funkciók: SQL statement megjelenítés, generált XSL, XML adatok megjelenítése

Generált template-ek megjelenítése

Entitás klónozás

Alapszintű jogosultsági rendszer

A RecroGrid Framework tartalmaz egy egyszerű, jól használható alapszintű jogosultsági rendszert, ami a mezők megjelenését és szerkeszthetőségét befolyásolja. A jogosultságokat az adminisztrátori felületen lehet paraméterezni, ami az összes felhasználóra (kivéve az adminisztrátor) egységesen érvényes.

Note Note

Az alapszintű jogosultsági rendszer a mezők teljes megjelenítésének és/vagy szerkesztésének letiltására használatos. Ezek a beállítások szerveroldalon futásidőben felülbírálhatóak, de ennek megvalósítása nem javasolt. Többfelhasználós környezetben egy komplex felhasználó függő jogosultsági rendszer használatához javasolt az integrált RecroSec jogosultsági rendszer használata, ahol paraméterezéssel megoldható felhasználók és/vagy csoportok jogosultságainak beállítása, továbbá teljes mértékben szerveroldalon is testre szabható.

A jogosultsági rendszer működésének logikája kliens és szerveroldalon eltérő. Mivel a kliensoldal teljes mértékben támadható, ezért ott csak a vizuális megjelenítésen van a hangsúly (pl. nyomógombok letiltása csak olvasható mezők megjelenítése, elrejtése ...). A szerveroldalon viszont minden művelet erős ellenőrzésen esik át. Az ellenőrzés a rendes felhasználók számára van optimalizálva, ami azt jelenti, hogy a kliensoldalról érkező esetleges támadásokra a rendszer nem fog üzenetekkel válaszolni, egyszerűen nem ad vissza eredményt (pl. tiltott mező megjelenítése), vagy nem hajtja végre a kért műveletet (pl. csak olvasható mező módosítása). Ezek az esetek kizárólag akkor fordulhatnak elő, amikor a klienstől olyan kérés érkezik, amit a felhasználó a felületen nem tudna végrehajtani. Természetesen előfordulhat olyan eset, amikor a felhasználó rendeltetésszerűen használja a programot, de belső okok miatt mégsem tudja végrehajtani a kívánt műveletet. Ebben az esetben a rendszer erről tájékoztatást küld. Ezt előidézheti pl. egy olyan rekord módosítása, ami időközben megváltozott. (Ennek működéséhez RecroTrack használata szükséges.)

A felhasználó számára List nézetben megjeleníthető mezőket a Readable tulajdonság határozza meg. Form nézetben a felhasználó a megjelenítendő mezőket nem tudja kiválasztani, ebben a nézetben a FormTab tulajdonságtól függ, hogy a mező megjelenhet-e, illetve a FormType tulajdonság Invalid-ra állítása szintén letiltja a megjelenítést. A mező, szűrőben való megjelenését csak a FormType tulajdonság határozza meg, ha ott nem kell megjeleníteni, akkor az RGO_NoFilter opciós beállításban letiltható. A mező szerkeszthetőségét az Editable tulajdonsággal lehet engedélyezni.

A mezőkön kívül minden RecroGrid-hez is lehet jogosultságokat kötni. Ez a jogosultság az egyes entitásokon végezhető műveleteket határozza meg. Az engedélyeket az RGO_CRUD opciós beállításban lehet paraméterezéssel megadni, illetve ez a beállítás a szerveroldalon az RGO_CRUD tulajdonságban van kivezetve, ami futásidőben módosítható. A paraméterben a CRUD karakterek (C: új felvitel, R: megtekintés, U: módosítás, D: törlés) kombinációját lehet megadni. R jogosultság hiányában már a List nézet sem elérhető.

See Also

Other Resources